torstai 8. tammikuuta 2009

Henkilöitä

HENKILÖITÄ

ERKKO Juho Eljas, 1895–1965. Erkon sotien ja niiden jatkosotien alkuunpanija. Keksi myös Leningradin piirityksen. Motto: ”Unohda, että Venäjä on suurvalta.”

 

GANIN Dmitri Sergejevitš, 1987–2007. Virolaisten uusnatsien Tallinnan kapinan aikaan tappama venäläisen Intifadan marttyyri.

 

HELANEN Vilho Veikko Päiviö, 1899–1952. Kiihkeä suomalainen fasisti, joka halusi Suomen fyyreriksi. Työskenteli Tallinnan Gestapossa Viron natsimiehityksen aikaan. Motto: ”Ei kannata kertoa kaikkea, mitä täällä joutuu kuulemaan ja näkemään.”

 

LINNAS Karl, 1920–1987. Kuolemaantuomittu virolainen joukkomurhaaja. Tarton keskitysleirin entinen päällikkö. Motto: ”Teidät on tuomittu arvottomana rotuna kuolemaan.”

 

MERI Arnold Konstantinovitš, s. 1919. Neuvostoliiton Sankari. Viron hallituksen eniten pelkäämä henkilö. Motto: ”Viron historia ei ole vielä loppu.”

 

MERI Lennart-Georg, 1929–2006. Fennougrien epäjumala. Viron apartheid-hallinnon isä. Motto: ”Kolmas maailmansota on alkanut!”

 

PRONSSISOTURI, s. 1947. Patsas, joka koputtelee oviin. Motto: ”Ikuinen kunnia sankareille, jotka kaatuivat isänmaamme vapauden ja itsenäisyyden puolesta”.

 

PUTIN Vladimir Vladimirovitš, s. 1952. Venäjän protestanttisen vallankumouksen päähenkilö. Toimii tilapäisesti pääministerinä. Motto: ”Kunnia voittajakansalle!”

 

ROSENBERG Alfred Ernst, 1893–1946. Tallinnassa syntynyt ja kasvanut Hitlerin hovifilosofi, herrakansateorian, holokaustin ja ”pohjoisen ulottuvuuden” keksijä.

 

RYTI Risto Heikki, 1889–1956. Suomalaisen kansallissosialismin marttyyri. Motto: ”Hitler on lämpimästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava, herkkä ihminen.”

 

SANDBERGER Martin Karl, s. 1911. Kuolemaantuomittu saksalainen joukkomurhaaja, Viron holokaustin toimeenpanija. Motto: ”Estland ist judenfrei.” (Viro on vapaa juutalaisista.)

 

TEINONEN Risto Mikael, s. 1960. Herrasmies ja kansallissosialisti. Marjamaan ristillä palkittu Viron kunniakansalainen. Motto: ”Virolaiset ja suomalaiset ovat yksi kansa, jolla on kaksi kieltä.”

 

VARES Johannes, 1890–1946. Viron laulavan kesävallankumouksen 1940 pääministeri. Originelli pärnulainen lääkäri ja kubistirunoilija. Motto: ”Koston hetki on koittanut!

 

ZUROFF Efraim, s. 1948. Natsien metsästäjien päällikkö, Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja. Motto: ”Virolaisilla oli aktiivinen rooli natsien lopullisen ratkaisun toimeenpanossa.”

2 kommenttia:

  1. Martin Sandberger, saksalainen ja juutalaisten todellinen tappaja Virossa on muuten yhä elossa ja viettää jo vuosikymmeniä rauhallista elämää jossain Stuttgartin lähellä

    VastaaPoista
  2. Haluaisimme tästä tietää. Helsingissä on useita kiinnostuneita ja Euroopan Unioni voisi rahoittaa ja käynnistää puolueettoman haastatteluprojektin "Monivisio" JOP

    VastaaPoista